Computer Vision Syndrome, oogproblemen door beeldschermwerk
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's pagina met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti

Menu oogafwijkingen


computer-vision-syndrome

Twijfelt u over uw ZICHT?
Snel
VERMOEIDE OGEN of Hoofdpijn? Bij ons kan u dagelijks terecht voor een professionele OOGMETING en dit ZONDER AFSPRAAK!

Meer info
HIER!

zichtmeting_oogonderzoek_oogtest_optiek_Philip van der linden_Zele-ophtalmoscoop
Computer Vision Syndroom

Branderige ogen, wazig zicht, hoofdpijn: als deze symptomen opduiken na een dag computeren, kamp je misschien met het Computer Vision Syndrome.
computer-vision-212x300

Computer Vision Syndroom (CVS) verwijst naar de spanning op de ogen die optreedt als u een computer langere tijd achtereen gebruikt. Iedereen die wel eens een paar uur achter een computer heeft gezeten, kent waarschijnlijk sommige van de effecten van langdurig gebruik van de computer of andere digitale technologie. Het is tijdelijk, en meestal gaat het vanzelf over – maar het ongemak dat het veroorzaakt kan worden geminimaliseerd door het opvolgen van een paar eenvoudige adviezen.
Volgens onderzoek zou vijftig tot zelfs negentig procent van de mensen die langer dan twee à drie uur aan een stuk aan een computer werken symptomen van CVS of Computer Vision Syndrome vertonen. Geïrriteerde branderige ogen, rode ogen, een wazig zicht, concentratieproblemen, algemene vermoeidheid enz... het zijn allemaal kenmerken van CVS.Wat veroorzaakt het Computer Vision Syndroom en wat is het Computer Vision Syndrome?

Diverse factoren bepalen de mate van spanning die uw lichaam ervaart als u werkt aan een computer. Zoals de verlichting in de kamer, afstand tot het scherm, schitteringen op het scherm, zithouding, visuele afwijkingen, en de hoek die uw hoofd maakt. En dan hebben we het nog niet eens over uw eventuele visuele problemen. Een of meerdere van deze factoren kunnen resulteren in een oncomfortabele hoeveelheid spanning op uw ogen.

Continu dichtbij kijken
Onze ogen zijn eigenlijk niet gemaakt om continu dichtbij te kijken, laat staan om naar een computer te kijken. Een computerscherm staat zo dicht bij ons, dat onze ogen continu moeten scherpstellen (accomoderen) op dezelfde afstand waarvoor ze niet gemaakt zijn, en ze moeten dan ook nog wat naar elkaar toe draaien (convergeren). Als je niet continu naar een computer, laptop, tablet of smartphone staart en je ogen af en toe laat rusten, is dit geen probleem.
Maar als je wel continu naar het scherm blijft kijken, raken al je oogspieren gewoon oververmoeid, én drogen je ogen uit want iemand die staart naar een beeldscherm knippert veel te weinig. Daardoor gaan je ogen na verloop van tijd vermoeid raken.

computer vision syndrome 1
Kwaliteit beeldscherm
Ook de kwaliteit en scherpte van het beeldscherm spelen een rol. Een onzuiver beeld met weinig pixels "klopt" niet voor onze ogen en hersenen die dan ook continue proberen om dit wazige beeld scherp te krijgen. Velen hebben ook een bril nodig zonder dat ze het weten, of dragen hun bril niet genoeg. Ook dit verstrekt natuurlijk enorm het Computer Vision Syndroom (CVS).

Omgevingslicht
Een computerscherm is eigenlijk een vrij sterke lichtbron. Als de omgeving van je scherm slecht verlicht is, of een slechte kwaliteit van licht heeft, moeten je ogen continu aanpassen van licht naar donker, met alle gevolgen vandien. Ook de lichtkleur kan voor veel mensen een rol spelen. Tegenwoordig bestaan er verlichtingen waarbij je zelf de lichtkleur én intensiteit van het licht kan kiezen. vb Philips Eyecare

Knipperreflex
Onze knipperreflex is ook niet natuurlijk bij lang beeldschermwerk, tablet of smartphone. In normale omstandigheden knipperen we tussen de 6 & 30x per minuut. Bij iemand die geconcentreerd naar een beeldscherm kijkt, verdwijnt die natuurlijke reflex om te knipperen soms bijna volledig gedurende een bepaalde tijd. En daardoor wordt het oog niet meer natuurlijk bevochtigd. Onze ogen raken té droog en voelen geïrriteerd aan.

Symptomen van Computer Vision Syndroom

Waarschijnlijk hebt u ten minste één van de veelvoorkomende symptomen van Computer Vision Syndroom ervaren, zoals:
cvs
 • cvs
 • spanning op de ogen
 • hoofdpijn
 • wazig zien
 • droge ogen
 • concentratie problemen
 • algemene vermoeidheid
 • branderige ogen
 • geïrriteerde ogen
 • nek- en schouderpijn


Tips om symptomen van Computer Vision Syndroom te verminderen of zelfs voorkomen:

 • DRAAG UW BRIL: Als een uitgebreid oogonderzoek uitwijst dat u presbyoop, astigmaat, hypermetroop óf een combinatie van beide hebt, DRAAG DAN UW BRIL en laat regelmatig opmeten of de correctie van uw bril nog juist is. Zélfs als u op uw beeldscherm weinig of geen verschil in beeldscherpte ondervindt, kan dit enorm veel bijdragen om de klachten van visuele vermoeidheid en CVS te verminderen. Wij kunnen u daarbij adviseren of dit voor u nut zal hebben.
 • Een goedkope loupe bril is géén leesbril. Inderdaad, 30% van de mensen is hier perfect mee. Maar 70% van de mensen heeft 2 verschillende correcties, en dus links en rechts verschillende brillenglazen nodig, en 60% heeft ook nog een astigmatisme dat dus ook in de leesbril moet verwerkt worden. Laat uw zicht perfect opmeten en laat u een perfect aan UW ogen aangepaste bril maken.
 • Er bestaan speciale brillenglazen om symptomen van Computer Vision Syndroom te verminderen of zelfs volledig weg te nemen, vb EYEZEN glazen of ESSILOR EYEZEN glazen
 • Als u alleen een standaard leesbril hebt, en u bent boven de 45, zal een Computerbril of Dégressief glas of VARILUX EYEZEN glazen om op uw computer te werken altijd een betere oplossing zijn en meer rust geven aan uw ogen.
 • Zorg ervoor dat de verlichting in de kamer comfortabel is voor de ogen, en voorkom dat u schitteringen ziet op het computerscherm.
 • Plaats het computerscherm zodanig dat uw hoofd in een natuurlijke, comfortabele positie verkeert tijdens het werk. Ideaal is de bovenkant van het scherm ongeveer om neus-hoogte of een paar cm onder de ogen.
 • Neem pauzes. Een paar minuten weg van de computer kan belangrijk zijn voor uw ogen. Kijk regelmatig eens zo ver mogelijk rond u of naar buiten om uw oogspieren te laten rusten.Vergelijk dit met het nut van stretchpauzes voor uw armen en rug. Stretchpauzes voor uw ogen dus.
 • Zorg ervoor dat uw stoel comfortabel is. Een comfortabele stoel met ondersteuning voor uw nek en rug helpt te veel spanning in nek en schouders te voorkomen, een klacht die vaak is geassocieerd met Computer Vision Syndroom.
 • Zorg dat de lucht in je kantoorruimte of aan je bureau niet te droog is. Droge lucht laat je ogen nóg sneller uitdrogen als je minder knippert.
 • Beter een licht gekleurd (wit) toetsenbord dan een donker. Zo moeten uw ogen niet continu van licht naar donker aanpassen.
 • Opteer voor een computerscherm met zo weinig mogelijk reflecties
 • Plaats je computerscherm niet te dicht, ideaal is 50 tot 75 cm om uw oogspieren niet te veel te belasten.
 • Bevochtig uw ogen indien nodig. Er bestaan genoeg druppels die vrij in de apotheek of bij de opticien te krijgen zijn, speciaal om de ogen te bevochtigen.
 • En bovenal, probeer er op te letten dat je genoeg knippert.


cvs8-540x241
Eyezen-logo

Een NIEUW revolutionair brillenglas: vanaf Mei 2015 verkrijgbaar.
EYEZEN brilleglazen
geven verlichting tegen VERMOEIDE OGEN veroorzaakt door frequent beeldscherm gebruik, tablet gebruik en smartphone gebruik!!

zie: Eyezen - Essilor Eyezen - Varilux Eyezen


Sluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause