een leesbril nodig? waarom en wat zijn de mogelijkheden.
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's pagina met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti

Leesbrillen & leesproblemen: oorzaken en oplossingen.
Wat gebeurt er met het oog vanaf 40 jaar? waarom krijgen we leesproblemen en heb ik een Leesbril nodig? wat is de beste bril om leesproblemen op te lossen?


leesbril
Goed zien boven de veertig 
Moeite met lezen?
leesbril-leesproblemen-armen te kort

Veel mensen tussen de 40 en 50 jaar krijgen moeite met lezen. U moet de krant zó ver weg houden, dat uw armen te kort lijken. Dit natuurlijke verschijnsel wordt presbyopie of leeftijdsverziendheid genoemd. Naarmate we ouder worden, vermindert de elasticiteit van veel weefsels, dus ook die van de ogen. De ooglens verliest daardoor heel geleidelijk het vermogen om zich scherp te stellen bij het nabij zien. Het gevolg is moeilijker lezen. Wellicht ziet u prima in de verte, maar de kleine lettertjes in bijvoorbeeld het telefoonboek worden steeds onduidelijker. Bij het lezen houdt u ongemerkt de krant of het boek op grotere afstand. 
leesproblemen 1

Flexibiliteit en leeftijd

Als we geboren worden is onze ooglens zeer flexibel. Een kind kan beelden vlak voor het oog haarscherp zien. Naarmate we ouder worden vermindert deze oorspronkelijke flexibiliteit echter snel. Het wordt moeilijk om het oog zodanig in te stellen dat we voorwerpen van dichtbij scherp zien. Dit merken we pas als we moeite krijgen met lezen. Meestal is dat tussen ons 40ste en 45ste levensjaar. Met name als we vermoeid zijn, moet de lens zich erg inspannen. Mensen klagen over 'te korte armen' bij het lezen. Het boek wordt op steeds grotere afstand gehouden. Dit moeizame lezen gaat soms ook gepaard met vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.


armstretch2

Andere symptomen Ook het gebruik van een sterke lichtbron duidt op leeftijdsverziendheid. Bij veel licht werkt de kleiner wordende pupil als een kleiner wordend diafragma. Dit leidt net zoals in een fotocamera tot extra dieptescherpte. De vermindering van het accommodatievermogen gebeurt onafhankelijk van eventuele al bestaande oogafwijkingen. Het kan dus tegelijk voorkomen met bijvoorbeeld bijziendheid, verziendheid en astigmatisme. De beste oplossing is dan om dit allemaal in één bril te combineren met een MULTIFOCAAL of PROGRESSIEF brilglas.

presbyopie ouderdomsverziendheid

Veel gestelde vragen over
presbyopie
Wat is de oorzaak van prebyopie?
Na de puberteit groeien de ogen niet meer. De ooglens blijft echter doorgroeien en de hoeveelheid cellen in de lens neemt toe. Hierdoor verliest de ooglens op den duur de nodige elasticiteit. Scherpstellen op korte afstand wordt moeilijker. Wanneer dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen treedt presbyopie na het veertigste levensjaar op.

Wat is presbyopie?
Presbyopie is een veel voorkomend kijkprobleem bij mensen die de veertig zijn gepasseerd. In de volksmond wordt dit ook wel het probleem van de "te korte armen" genoemd.

Hoe herken je presbyopie?
Het meest opvallende symptoom is de manier waarop een presbyoop een boek of een krant leest. Om de letters weer scherp te krijgen worden de armen uitgestrekt. Ook wazig zien op leesafstand, hoofdpijn en vermoeide ogen duiden op deze oogafwijking.

man-presbyopia
Kan presbyopie worden voorkomen?
Helaas niet. Presbyopie is een natuurlijk gevolg van het ouder worden.

Hoe wordt presbyopie vastgesteld?
Tijdens een oogmeting wordt getest of u goed en scherp dichtbij kunt zien. De afwijking van beide ogen wordt nauwkeurig gemeten, omdat de ogen nogal eens verschillend zijn.

Hoe wordt presbyopie gecorrigeerd?
Presbyopie kan op verschillende manieren worden gecorrigeerd. Deze afwijking komt in vee gevallen voor in combinatie met andere veel voorkomende oogafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme.
Tijdens een zichtmeting stellen wij exact vast welke correctie u nodig heeft om weer scherp en comfortabel te kunnen zien. Wij stellen dan ook vragen over uw gezondheid, uw werkomstandigheden en uw hobby's. Op basis van deze aanvullende informatie adviseren wij u welke kijkoplossing het beste bij u past: een leesbril, een bril met bifocale of progressieve glazen, contactlenzen, computerbril enz...

zien boven 40

Waarom moeten uw ogen rond uw veertigste regelmatig worden gecontroleerd?
Het minder flexibel worden van de ooglens is een continu proces. Daarom is het verstandig om regelmatig uw ogen te laten controleren. Wij checken dan meteen de totale gezondheid van uw ogen.

Presbyopie is te corrigeren
presbyopia Presbyopie

Gelukkig is er een eenvoudige oplossing voor dit ongemak. Met de juiste glazen is het gemis aan sterkte te compenseren. Er zijn verschillende glastypen waarmee u, net als vroeger, weer goed dichtbij kunt zien. Hierbij vindt u een overzicht van de belangrijkste glastypen en gaat in op de voor- en nadelen ervan. Voor de keuze van het meest geschikte glastype voor uw leesprobleem kunt u niet zonder de deskundige voorlichting van uw vakopticien.OPLOSSINGEN VOOR LEESPROBLEMEN

De leesbril
Dit is een vaak toegepaste oplossing voor het "leesprobleem". Bij het wisselend dichtbij en veraf zien moet u de leesbril steeds op- en afzetten. Droeg u al een bril voor in de verte, dan zult u steeds van bril moeten wisselen. Bij dagelijkse activiteiten kan dit hinderlijk en onpraktisch zijn.
verziendheid - hypermetropie
 
De halve leesbril
Naar beneden kijkend heeft u een goed zicht op leesafstand. Voor het kijken in de verte slaat u de ogen op en kijkt u over de bril heen. Bij het afwisselend in de verte en dichtbij kijken, moeten de ogen, door de vergrotende werking van het glas, steeds een sprong nemen. Hierdoor wordt het vrije zien verstoord. Deze oplossing maakt bovendien geen geheim van uw leeftijd en is niet bruikbaar voor mensen die al een bril dragen voor het zien in de verte.
 

Dégressief glas
( PC-glas, bureaubril, bureauglas, intermediair zicht, computer bril, Keuken bril)
Een beperking van standaard leesglazen is dat ze slechts goed en helder zicht bieden op afstanden binnen 50cm. Bij het werken aan een bureau, een tekentafel, met een beeldscherm of bij het knutselen is het prettig of zelfs vaak nodig om ook op de grotere afstanden binnen handbereik goed en scherp te kunnen zien. Met Interview glazen, de leesglazen met een extra kijkbereik, kan dat. U ziet niet alleen alles tot 50 cm scherp, maar ook de aansluitende omgeving tot circa 150 cm. >> zie ook onze pagina varilux en computerbril-bureaubril

Dubbelfocus of bifocaal
Als u al een bril draagt voor het zien in de verte, kunt u aan een extra leesbril denken. Veel mensen vinden het constante wisselen tussen vertebril en leesbril echter ongemakkelijk. Voor het corrigeren van zowel het zien in de verte als dichtbij kunt u daarom kiezen voor een zogenaamd dubbelfocus glas: het glas met een apart leesdeel. Deze glazen hebben een duidelijk voordeel boven glazen met maar één sterkte. Het afzetten of wisselen van de bril is niet meer nodig. U herkent de glazen aan een zichtbaar lijntje tussen het gedeelte voor het lezen en het gedeelte voor het zien in de verte. Bifocale glazen hebben twee correcties in één: één voor de leesafstand en de andere voor het zien in de verte. De plotselinge overgang tussen vertesterkte en leessterkte kan onplezierig en vermoeiend zijn. Zien op de tussenafstanden (50-60cm) is vaak moeilijk. Het oog twijfelt als het ware tussen de twee glassterktes.

leesbril banner

Multifocaal of progressieve glazen
Bij multifocale of progressieve glazen gaat de sterkte voor het zien in de verte zeer geleidelijk over in de leessterkte. Het onaantrekkelijke en storende scheidingslijntje ontbreekt. Een bril met multifocale glazen biedt goed zicht op elke afstand van dichtbij tot veraf, zonder hinderlijke overgangen. Dit unieke glas werd na een grondige studie van en onderzoek naar de kijkbehoeften van de mens, uitgevonden door Essilor. Het is beroemd geworden onder de merknaam Varilux en kent wereldwijd vele miljoenen tevreden dragers. Er zijn inmiddels verschillende typen Varilux glazen ontwikkeld:

Varilux Physio: uw persoonlijk kijkbewijs. Deze glazen zijn uniek en speciaal voor u ontworpen. De beste oplossing op maat om uw kijkprobleem op te lossen. Varilux Physio brillenglazen worden aan uw ogen aangepast, omdat we weten waar, maar ook hoe uw ogen door de glazen kijken. We creëren de ideale overgang tussen verte- en leesgebied. Varilux Physio: het unieke persoonsgebonden multifocale glas van Essilor. 

Varilux comfort: de generatie Varilux glazen die u volledige gezichtsvrijheid bieden. Dankzij deze Varilux glazen, heeft u een perfect zicht op elke afstand zowel van dichtbij als veraf, zonder hinderlijke overgang of andere problemen veroorzaakt door uw presbyopie.
Varilux Comfort: Het multifocale glas met een optimaal kijkcomfort en du
leesbrillen 3
s een zeer snelle gewenning. Varilux Comfort biedt u een ruimtelijk zicht, rekening houdend met de natuurlijke krijkgewoonten.

Contactlenzen In veel gevallen kunnen contactlenzen een leesbril vervangen en kan dit probleem ook opgelost worden met contactlenzen, leeslenzen of zelfs dubbelzicht contactlenzen.

De bril van uw keuze Voor de juiste keuze van het voor u meest geschikte glastype, is deskundig advies gewenst. Uw bezigheden in werksfeer en vrije tijd bepalen, samen met het brilvoorschrift, de meest geschikte oplossing voor uw specifieke kijkprobleem. U zult zich het prettigst voelen met een bril die op uw persoonlijke wensen is afgestemd en bovendien een optimaal kijkcomfort biedt. Neem daarom gerust de tijd voor de aanschaf van uw bril.

zie voor meer info onze pagina

varilux
interview
varilux physio 2.0
varilux comfort
Varilux center
activisu
http://www.essilor.be


leesbril 2 presbyopie leesbril leesproblemen

myopia 2Sluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause