Wat is Bijziendheid? oorzaken, gevolgen, oplossingen
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's pagina met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti

Menu oogafwijkingen

Twijfelt u over uw ZICHT?
Snel
VERMOEIDE OGEN of Hoofdpijn? Bij ons kan u dagelijks terecht voor een professionele OOGMETING en dit ZONDER AFSPRAAK!

Meer info
HIER!

zichtmeting_oogonderzoek_oogtest_optiek_Philip van der linden_Zele-ophtalmoscoop

Wat is Bijziendheid of wat is Myopie?

(zie voor KINDEREN ook de pagina:
MYOPIE MANAGEMENT om de bijziendheid bij hen af te remmen)


Myopie - U kunt niet goed zien voor ver.
bijziend_myopie1

Wat is bijziendheid?
Een bijziend of myoop oog is langer dan het ‘normale’ oog. Het brandpunt van de gebroken lichtstralen bevindt zich vóór het netvlies. Op het netvlies vormt zich een onscherp beeld. Hierdoor worden voorwerpen in de verte wazig waargenomen. De lichtstralen van een nabijgelegen punt kunnen nog wel scherp op het netvlies worden afgebeeld. Omdat een myoop beter dichtbij dan veraf kan zien, heet hij “bijziend”.

Oplossing
Een negatieve lens (min-brillenglas) voor het oog trekt de invallende lichtbundel iets uit elkaar, zodat het brandpunt naar achteren verschuift. Het brandpunt wordt weer keurig op het netvlies afgebeeld en de bijziende is gecorrigeerd en ziet weer haarscherp.

Wanneer?
Myopie of bijziendheid ontwikkelt zich vaak tussen het 10e en 25e levensjaar. Beginnende bijzienden gaan graag wat dichterbij televisie zitten. Zij hebben echter, in meer of mindere mate, moeite met het lezen van bijvoorbeeld verkeersborden op afstand. Om beter op het schoolbord te kunnen kijken, gaan kinderen liever vooraan in de klas zitten. Een ongecorrigeerde myoop herken
bijziend_myopie2
je vaak aan het ‘knijpen’ met de ogen, bijvoorbeeld bij het televisie kijken.

Wat is de oorzaak van bijziendheid?
De oogbol is relatief te lang tegenover de brekende kracht van hoornvlies en ooglens. De brandpuntsafstand van de ooglens is te kort en hierdoor worden de lichtstralen die het oog bereiken niet juist gebroken. Het brandpunt valt vóór het netvlies. Er zijn aanwijzingen dat myopie erfelijk is. Echter blijkt steeds blijkt dat ook langdurig nabijwerk een oorzaak kan zijn.

Hoe vaak komt bijziendheid voor?
Zo’n 30% van de Westerse bevolking is bijziend. Bijziendheid manifesteert zich meestal al bij schoolgaande kinderen en kan verder evolueren tijdens de groei.

Hoe herken je bijziendheid?
Bij kinderen kan bijziendheid of myopie meestal eenvoudig worden vastgesteld, omdat ze vaak met de ogen knijpen. Ook hebben ze moeite met het kijken op het schoolbord, bij het televisie kijken of met het scherp zien in de verte. Volwassenen merken vaak dat ze moeite hebben met het autorijden, vooral in het donker.

Kan een bril of contactlenzen bijziendheid corrigeren?
Met een bril of contactlenzen is bijziendheid simpel te corrigeren. De breking van de lichtstralen die het oog bereiken wordt aangepast aan elk oog.

bijziend
Is een bril dragen nodig?
Een correctie is vaak noodzakelijk om goed te kunnen zien. Als uw gezichtsvermogen is verminderd, dan adviseren de oogarts en de vakopticien een op uw ogen afgestemde correctie. Soms is een correctie voor bepaalde situaties zoals televisie kijken en autorijden voldoende.


Sluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause