OPGELET, ! OP AFSPRAAK !
Om tijdens de corona epidemie het aantal klanten tegelijk in de winkel, en de wachttijden en wachtrijen buiten te beperken, werken wij voor oogmetingen, het kiezen van een bril of zonnebril, en aanpassingen en metingen voor contactlenzen momenteel OP AFSPRAAK.
Om een afspraak te maken kan u best BELLEN naar 052/44 46 07
tijdens de normale openingsuren.
Dit omdat ALLE APPARATUUR, alle GEPASTE BRILLEN en ZONNEBRILLEN en alle aangeraakte oppervlakken na elke klant moeten ONTSMET worden.
vermoeide ogen, branderige ogen, slaperige ogen, geïrriteerde ogen, rode en droge ogen. Dit komt o.a. doordat men minder knippert als men op de computer of een beeldscherm werkt.

Computerbril

Welke oogklachten kunt u krijgen van werken met computers? Geringe afwijkingen aan de ogen kunnen een vermoeid drukkend gevoel, concentratieverlies en hoofdpijn veroorzaken. Deze klachten ontstaan door de gespannen manier van kijken. De ogen moeten zich overmatig inspannen en vaak van afstand wisselen. Daarom hebben veel mensen die langdurig beeldschermwerk hebben gedaan, moeite met scherp kijken op grotere afstanden. De ogen hebben te lang in een soort verkrampte situatie gefunctioneerd. Veel mensen krijgen hierdoor snel last van vermoeide ogen en concentratieverlies. Wat u leest, dringt niet echt tot u door. Soms moet je een paar keer scherpstellen om de informatie op het beeldscherm op te nemen.
Irritaties

Varilux DIGITIME: speciale brillenglazen voor de computergebruiker
Kijk- en oogproblemen verminderen productiviteit en veroorzaken ziekteverzuim.
Ongeveer 75 % van alle computergebruikers boven de veertig jaar heeft last van het Computer Vision Syndroom (CVS). De klachten bestaan uit vermoeide of geïrriteerde ogen en hoofdpijn. Kijkproblemen bij computerwerk gaan bovendien vaak gepaard met lichaamlijke klachten, omdat het niet scherp zien van het beeldscherm gecompenseerd wordt door verandering van houding van het lichaam of het hoofd. De kijkproblemen kunnen leiden tot een aanzienlijke productiviteitsdaling en zelfs tot tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Essilor heeft onder de naam Varilux Computer speciale brillenglazen voor beeldschermwerkers ontwikkeld. Die kunnen klachten als gevolg van CVS verminderen en zelfs voorkomen. Het merendeel van alle mensen boven de veertig jaar krijgt problemen met hun ogen. Omdat de elasticiteit van de ooglens vermindert, neemt ook het vermogen af om de ogen op korte afstand scherp te stellen. Hierdoor wordt ook het scherp zien op het beeldscherm bemoeilijkt. Een normale leesbril is geen oplossing voor dit probleem, omdat een leesbril slechts voor één korte afstand ontwikkeld is. Computergebruikers kijken tot wel 3600 keer per uur afwisselend van het scherm naar het toetsenbord, naar documenten op hun bureau en naar andere objecten in hun werkomgeving. Ze moeten op al die afstanden scherp kunnen zien. De Varilux Computer brillenglazen zijn zo ontworpen en geslepen, dat de computergebruiker op alle afstanden scherp kan zien.

Bij Varilux DIGITIME bevindt zich het gedeelte van het brillenglas, dat bedoeld is om naar het beeldscherm te kijken, recht voor de ogen. Het gebied is vrij breed en de brildrager kan het hele beeldscherm, zittend in een natuurlijke houding, scherp zien. Bovenin het glas bevindt zich een gebied waardoor de omgeving scherp te zien is, terwijl onder in het glas een leesgedeelte geslepen is, waarmee de beeldschermwerker naar het toetsenbord kijkt en documenten leest. De verschillende kijkgebieden lopen naadloos in elkaar over.
De Welzijnswet en de codex over welzijn op het werk
Uit ervaringen van de interne en externe diensten voor preventie en bescherming op het werk blijkt dat veel fysieke klachten van beeldschermwerkers terug te voeren zijn op kijk- en oogproblemen. Die hebben een negatief effect op de productiviteit van de medewerkers, maar kunnen ook leiden tot ziekteverzuim. Het is voor werkgevers dus van belang problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld door het aanbieden van speciale beeldschermbrillen zoals Varilux Computer, die klachten als gevolg van het Computer Vision Syndroom verminderen en voorkomen.

Voor beeldschermwerkers van vijftig jaar en ouder moet deze periodieke gezondheidsbeoordeling om de drie jaar worden hernieuwd. De periodieke gezondheidsbeoordeling wordt aangevuld met een gepast onderoek van de ogen en het gezichtsvermogen en met een onderzoek van de spieren en het beendergestel.
WETGEVING EN VERPLICHTINGEN VOOR DE WERKGEVER ivm COMPUTERBRILLEN.
(bron: http://www.meta.fgov.be/defaultTab.aspx?id=626 )
Moet de werkgever een computerbril terugbetalen?
‘ Het gezichtsvermogen wordt onderzocht door de arbeidsgeneesheer die van elke betrokken werknemer een medisch dossier opmaakt. Dit onderzoek gebeurt bij aanwerving en verder om de 5 jaar, tenzij bij werknemers ouder dan 50 jaar: om de 3 jaar.
Het gezichtsvermogen wordt onderzocht door de arbeidsgeneesheer die van elke betrokken werknemer een medisch dossier opmaakt. Dit onderzoek gebeurt bij aanwerving en verder om de 5 jaar, tenzij bij werknemers ouder dan 50 jaar: om de 3 jaar.
Als tijdens een van deze onderzoeken een accomodatieprobleem wordt gevonden dat de werknemer hindert om zijn beeldschermtaak naar behoren te vervullen, en dit ondanks een gewone leesbril (voor 30 cm) of een gewone bril voor vérzicht (meer dan 2 meter), moet de werkgever een specifieke bril terugbetalen (alleen voor accommodatie op 60 cm). De gewone bril of lens voor vérzicht of lezen moet dus niet door de werkgever betaald worden, ook al heeft de ouder wordende werknemer last met lezen. ‘
Als de arbeidsgeneesheer vindt dat een specifieke computerbil noodzakelijk is, dus géén leesbril, progressief of vértebril, moet de werkgever dit terugbetalen.
Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hier
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u
gesloten op zondag, maandag & feestdagen
VRIJDAG: op afspraak
ZATERDAG: op afspraak
Volg ons op FACEBOOK en op INSTAGRAM !
Er valt héél wat te ontdekken ….
ONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Sitemap