De verschillende soorten contactlenzen | Van der Linden | ZELE

Menu contactlenzen

CONTACTLENSCENTRUM - CONTACTLENSSPECIALIST
Van der Linden - Zele

De verschillende soorten contactlenzen: Zachte lenzen, dàglenzen, maandlenzen, harde lenzen, harde zuurstofdoorlaatbare lenzen (=vormstabiele- of rgp lenzen), torische contactlenzen, multifocale lenzen enz...

Lensonline_Logo_NL_rechthoekig BLAUW kopie 2


Dé LENSONLINE.BE contactlensspecialist voor de streek.


Hoe gaat dit in zijn werk? alle info HIER

De BAUSCH & LOMB " ULTRA " contactlenzen.
verkrijgbaar SFERISCH, TORISCH én MULTIFOCAAL

Een vernieuwde contactlens én een technologisch hoogstandje, een totaal NIEUWE contactlens is NU verkrijgbaar,
en u draagt ze bij ons GRATIS op proef.Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen met MoistureSeal® technology zijn de nieuwste maandlenzen van Bausch+Lomb en voldoen aan de eisen die u aan een moderne contactlens stelt. Deze innovatieve contactlenzen bevatten zelfs na 16 uur nog 95% van het vocht in de lens.1 Dat betekent voor u: lekker lang comfortabel contactlenzen dragen, zelfs na langdurig gebruik van digitale apparaten en/of computer.
Deze lenzen zitten aan het einde van de dag net zo lekker als aan het begin van de dag, bij het inzetten.


Uw contactlenzen kunnen droog aanvoelen door het werken met digitale apparaten.2 Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen zijn de eerste echte nieuwe silicone hydrogel maandlens in de Benelux sinds 2007. Het nieuwe lensmateriaal is voorzien van de innovatieve MoistureSeal® technologie en voorkomt uitdroging van de contactlens. Dit is ideaal wanneer u bijvoorbeeld veel werkt met digitale apparaten.

Wanneer u geconcentreerd kijkt naar het beeldscherm van een computer, smartphone of tablet kunnen uw lenzen uitdrogen omdat u 66% minder knippert dan normaal met uw ogen.3 Als gevolg hiervan kunt u symptomen ervaren als wazig zicht, vertraagde focus, droge en vermoeide ogen.

Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen met MoistureSeal® technologie bieden de oplossing. De innovatieve MoistureSeal® technologie voorkomt het uitdrogen van de lenzen als gevolg van minder knipperen4 en bevatten na 16 uur zelf nog 95% van het vocht.1 Hierdoor ervaart u de gehele dag door ultiem lenscomfort.

90% van de contactlensdragers is het ermee eens dat door het gebruik van Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen met MoistureSeal® technologie hun ogen minder droog aanvoelen na een lange dag werken met digitale apparaten.

Soorten contactlenzen
a/ Volgens materiaal.

RGP, harde zuurstofdoorlaatbare of vormstabiele contactlenzen:
gaan zeer lang mee en hebben uitstekende optische eigenschappen. Ze worden soms ook aangepast om medische redenen zoals bv een keratoconus en worden ook zeer goed verdragen door zwaar allergische lensdragers. Het nadeel is dat het langer duurt om ze gewoon te worden, en het is daardoor belangrijk ze dagelijks te dragen. Als men ze lange tijd niet gedragen heeft moet men ze terug gewoon worden.

Harde contactlenzen:
Zijn het oudste bestaande lensmateriaal, harde contactlenzen bestaan uit een vrij harde kunststof & worden tegenwoordig meestal vervangen door RGP lenzen (zie boven).

Zachte lenzen:
zijn een stuk groter dan harde of rgp lenzen. Zachte contactlenzen worden het meestverkocht, vooral door hun groter draagcomfort. Meer dan 90% van de lensdragers draagt tegenwoordig zachte contactlenzen en ze worden tegenwoordig veel als “wegwerplenzen” verkocht, en zo mogelijk snel vervangen. Zowel harde, zachte als rgp lenzen worden tegenwoordig met ingebouwd leesdeel verkocht. Deze lenzen corrigeren het astigmatisme niet, behalve wanneer ze hiervoor speciaal vervaardigd werden (=torische zachte contactlenzen). Zachte lenzen worden vaak als wegwerplenzen gebruikt en na een periode varierend van een dag tot een paar maanden vervangen. Zowel harde, zuurstofdoorlatende als zachte contactlenzen kunnen gemaakt worden met ingebouwde leescorrectie.

Bij zachte lenzen bestaat er momenteel het meeste mogelijkheden om uw zicht te corrigeren, en die worden dan ook allemaal bij ons aangepast:
contactlens_inzetten_5

.........

b/ Volgens de draagtijd (levensduur) van de lens.
Sommige contaclenzen worden na een paar jaar vervangen, anderen na een half jaar, maandelijks of zelfs dagelijks. We spreken respectievelijk over:

• conventionele lenzen
• halfjaarlijkse lenzen
maandlenzen
daglenzen

contactlens_uitnemen_3
per soort kan men bij zachte lenzen dan nog tientallen onderverdelingen maken volgens:
 • dioptrie (sferisch, torisch, multifocale of dubbelzicht lenzen)
 • watergehalte (bij zachte lenzen)
 • stevigheid van het materiaal
 • draagprogramma (enkele uren, de hele dag of zelfs “dag en nacht” gedurende meerdere dagen)
 • materiaal: hydrogel, sylicone hydrogel …..
De uiteindelijke prijs van contactlenzen wordt bepaald door de lenssoort die voor uw ogen het meest geschikt is.


ogen


Hoe gaat een contactlensspecialist te werk bij het aanpassen van contactlenzen ?

Inderdaad: een gezonde & comfortabele contactlens wordt niet zomaar “verkocht”, maar aan ùw oog AANGEPAST.
Alleen de vraag wélke lens voor UW oog het meest geschkt is, zou belangrijk moeten zijn.

Om op deze vragen een goed antwoord te geven is het belangrijk dat er op voorhand een goede controle van uw ogen gebeurt & er redelijk wat met u besproken wordt.
 
Wanneer is een lens goed aangepast:

contactlenzen correct inzetten

 • een lens moet eerst en vooral zorgen dat het hoornvlies (cornea) van het oog genoeg zuurstof krijgt.
 • een contactlens mag gèèn irritatie aan het oog òf de oogleden veroorzaken.
 • een contactlens moet het zicht minstens of bijna even goed corrigeren als een bril.
 • nòg de contactlens, nòg de contactlensvloeistof mogen de oorzaak zijn van allergische reactie’s of irritatie’s.
Om hiervoor te zorgen gaan wij met u een paar zaken doornemen zoals uw algemene gezondheid (droge ogen, allergieën...) , werksituatie (airco, pc...), sportbehoeften enz..

Hierna gaan we de verschillende belangrijke parameters van uw oog opnemen. 
1/ Het opmeten van uw gezichtsscherpte. >> dit bepaalt de uiteindelijke sterkte of “dioptrie” van uw contactlens. hieronder vindt u een paar voorbeelden:
-1,25 (voor iemand die bijziend is, voor meer info zie optometrie)
+6,75 (voor iemand die vèrziend is)
-2,00 -1,75 as 20° (voor iemand met een astigmatisme)
-3,00 additie +1,50 (voor iemand die samen met zijn vérte correctie ook nog een correctie voor dichtbij nodig heeft)
2/ Het opmeten van de kromming (keratometrie) en diameter van uw hoornvlies (transparante vlies vóór de iris) >> deze bepalen de juiste kromming (radius) en diameter en dus het draagcomfort van uw contactlenzen. (vb Radius 8,30 of 8,70 en diameter 13,00 of 14,00)
3/ Met de biomicroscoop (spleetlamp) kijken we naar de vorm en spanning van uw oogleden, samenstelling, productie én hoeveelheid van het traanvocht, diameter van uw cornea (dit bepaalt de lensdiameter, vb 13,80 of 14,10).
Natuurlijk kijken we ook altijd of er geen zaken zijn die niet tot een normaal beeld behoren. In dat geval wordt u altijd direct naar uw oogarts doorverwezen. Ook als u bepaalde soorten medicatie neemt, u aan allergieën lijdt of als medische redenen zijn die niet altijd ideaal zijn voor het dragen van contactlenzen, kan het nodig zijn om eerst met uw (huis-)arts of oogarts contact op te nemen om te zien of het dragen van contactlenzen wel is aangeraden.

Pas nàdat wij al deze gegevens verzameld hebben kunnen wij u u op een objectieve manier adviseren wèlke lens voor uw oog het gezondste èn het meest geschikt is. Bijna alle contactlenzen kan u bij ons GRATIS op proef krijgen, en dit zonder aankoopverplichting.
Elke nieuwe contactlensdrager leren wij zèlf aan hoe hij zijn lenzen moet inzetten, uitnemen, én wat nog belangrijker is: hoe hij zijn lenzen op een correcte en gezonde manier het beste kan onderhouden.
De prijs van contactlenzen wordt bepaald door de lenssoort die voor uw ogen het meest geschikt is.

Gezond contactlenzen dragen

contactlenzen inzetten
a/ Gezond contactlenzen dragen is onmogelijk zonder juist gebruik & hygiëne, en contactlenzen dragen & onderhouden is gelukkig niet moeilijk. Contactlenzen dragen op een gezonde manier is ook niet moeilijk. Het enige wat men nodig heeft is een minimum aan discipline en hygiëne
Het dragen van contactlenzen kan eenvoudig en gemakkelijk zijn. Voor een comfortabel gevoel, een schitterend uiterlijk en een goede gezondheid hoeft u zich alleen aan bepaalde regels te houden! Hieronder vindt u een paar tis om op een verantwoorde manier kontactlenzen te dragen. Het allerbelangrijkste is HYGIËNE. daaronder verstaat men:

Telkens als u uw contactlenzen uitneemt, moet u ze reinigen, afspoelen en desinfecteren.

 • was uw handen zowel voor het inzetten als voor het uitnemen van uw contactlenzen.
 • reinig uw contactlenzen dagelijks.
 • reinig uw lensetui dagelijks.
 • ververs de lensvloeistof in uw lensetui dagelijks.
 • draag uw lenzen niet langer dan waarvoor ze gemaakt zijn. Volg hiervoor de raadgevingen van uw contactlensspecialist. Een maandlens bijvoorbeeld is dan ook een lens die maar gemaakt is om één maand te dragen. Het is een hoogzuurstofdoorlaatbaar materiaal dat zijn optimale kwaliteiten maar gedurende 4 à 5 weken behoudt.
 • vermeid dat uw lenzen in contact komen met leidingwater
 • vervang uw lensetui maandelijks indien nodig bij uw lensvloeistof, en zeker 3-maandelijks.sluit de fles met uw lensvloeistof goed af na gebruik.
 • de meeste lensvloeistoffen zijn beperkt houdbaar van zodra ze de flessen open zijn (vb de meeste oogdrupflesjes max 60 dagen).Houd de datum goed in het oog en gooi ze weg van zodra ze te lang in gebruik zijn.
 • lees duidelijk de bijsluiter van uw lensvloeistof. Elke merk of type lensvloeistof heeft een andere gebruiksaanwijzing.
 • gooi gescheurde of beschadigde lenzen direct weg.
 • Zorg ervoor dat geen cosmetica zoals zeep, make-up, vochtinbrengende crèmes of zonnebrandcrème, op uw contactlenzen komt.
 • Draag uw contactlenzen nooit als u in de buurt komt van irriterende gassen of dampen (verf, haarlak, ovenreiniger, etc.)
 • Gebruik nooit oogdruppels of vloeistoffen die niet specifiek bedoeld zijn voor contactlenzen
 • gooi vuile of irriterende lenzen direct weg.
 • draag nooit de lenzen van iemand anders.
 • laat uw ogen regelmatig nakijken door uw contactlensspecialist of oogarts.

b/ Ook een goed Draagschema kan u helpen:
 • Vervang uw contactlenzen altijd op dezelfde dag van de week.
 • Veel mensen gooien hun oude contactlenzen op zondagavond weg en beginnen met een nieuw paar op maandagochtend.
 • Andere gooien ze liever op vrijdag weg, zodat ze nieuwe contactlenzen hebben voor het weekend. Bepaal zelf welke dag het best bij uw planning past.
 • Gebruik uw agenda - op papier of elektronisch - om uzelf te laten herinneren aan het vervangen van uw contactlenzen.
 • Als u een nieuwe doos contactlenzen opent, schrijf dan op de afzonderlijke lensverpakkingen op welke dag u ze de volgende keer moet vervangen of inzetten.
 • Schrijf op uw laatste doos / paar contactlenzen "opnieuw bestellen", samen met het telefoonnummer van uw contactlensspecialist: 052/444.607

Interessante links naar onze partners

http://www.cibavision.be

http://www.coopervision.com

http://www.bausch.co.uk/en_UK/default.aspx

http://www.befle.acuvue.be/

http://www.freshlook.be/

http://www.befle.acuvue.be/products/24.0bifocal/24.0bifocal.htmSluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause