Contactlenzen, Tips en advies | Van der Linden | ZELE
- - - - - - GRATIS OOGMETING zonder afspraak bij aankoop bril of contactlenzen - - - - - - -

Menu contactlenzen

CONTACTLENSCENTRUM - CONTACTLENSSPECIALIST
Van der Linden - Zele

U kan bij ons terecht voor alle soorten contactlenzen, zowel zachte lenzen waaronder maaandlenzen, daglenzen, torische lenzen, dubbelzichtlenzen enz.... als RGP harde zuurstofdoorlaatbare contactlenzen. Wij beschikken over de nodige apparatuur en ervaring om uw contactlenzen perfect aan et passen. Wij leren u hoe u de lenzen moet inzetten, uitnemen, onderhouden enz..., én u kan de contactlenzen GRATIS op proef uitproberen.

Tips voor GEZOND contactlenzen dragen.

Welke zijn de BESTE contactlensvloeistoffen? Er zijn eigenlijk maar twee hoofdgroepen contactlensvloeistoffen.
ALLES-IN-1 vloeistoffen, en PEROXYDE vloeistoffen op basis van zuurstofwater.

In de ALLES-IN-1 vloeistoffen zijn er natuurlijk goede bij en minder goede vloeistoffen die meer of minder ontsmetten en reinigen. Ga sowieso altijd voor een contactlensvloeistof van de grote gekende merken. Uit verschillende studie's blijkt dat de goedkopere producten in sommige supermarkten soms maar tot 1/10 werkzaamheid hebben ten opzichte van de bekendere en grotere merken.

Uit alle internationale onderzoeken blijkt echter dat PEROXYDEvloeistoffen de gezondste en veiligste zijn om contactlenzen te dragen. PEROXYDE vloeistoffen zijn de enige contactlensvloeistoffen die bij correct gebruik bijna alle micro-organismen doden én ze zijn daarbij ook nog bijna volledig anti-allergisch en vrij van bewaarmiddelen.

WAS uw handen ALTIJD grondig voor het inzetten, uitnemen en manipuleren van uw contactlenzen.
Contactlenzen afspoelen:
Contactlenzen reinigen alles-in-een-vloeistof 2019 06

Als u een ALLES-IN-1 vloeistof gebruikt:
- SPOEL elke avond na het dragen van de lenzen gedurende 5 seconden elke kant van de lens af met uw ALLES-IN-1 vloeistof. Op basis van uw individuele traansamenstelling en draagschema kan uw contactlensspecialist extra verzorging aanbevelen.
- WRIJF gedurende 10 tot 20 seconden over de lens. Dit zorgt ervoor dat uw lenzen vrij zijn van vuil, eiwitten & aanslag. Volg echter in principe altijd de routine die uw contactlensspecialist adviseert.

DESINFECTEREN van contactlenzen:
- Plaats uw lenzen in een SCHONE lenshouder;
- Vul de houder met DAGELIJKS met verse lensvloeistof, OK als u de lenzen niet gedragen hebt die dag.
- Laat uw lenzen ten minste 4 uur weken;
Hierna zijn uw lenzen klaar voor gebruik.

Het BEWAREN van contactlenzen:
- Hergebruik NOOIT de vloeistof;
- VERVANG de lenshouder elke maand.

VERVANGEN van uw contactlenzen:
Er zijn vele soorten lenzen, elk ontworpen voor specifieke draagtijden. Afhankelijk van wat het beste is voor uw ogen kan uw contactlensspecialist bijvoorbeeld een lens adviseren die DAGELIJKS vervangen moet worden of een lens voor TWEE WEKEN dan wel een MAAND van dagelijks gebruik. Hoe dan ook, het is echt belangrijk om het vervangschema te volgen dat u contactlensspecialist u heeft gegeven – het vertelt u wanneer u nieuwe lenzen nodig heeft.
Het opvolgen van dit schema zal uw ogen GEZOND en comfortabel houden – dus zorg ervoor dat u het naleeft.

- Moet ik regelmatig mijn ogen laten CONTROLEREN als ik contactlenzen draag?
Als je contact lenzen draagt en geen problemen of last hebt van je contactlenzen raden wij onze klanten toch aan om minstens jaarlijks hun ogen bij ons te laten controleren. Wie wel problemen ondervindt met zijn contactlenzen, zoals rode ogen, irritatie enzovoort, dan is er maar één basisregel: doe DIRECT je contactlenzen uit en ga langs bij een arts, bij voorkeur oogarts. Draag zeker geen contactlenzen zolang je ogen niet gecontroleerd zijn door je arts en hij terug toelating heeft gegeven om contactlenzen et dragen.

- Zijn contactlenzen niet ONGEZOND, kunnen contactlenzen OOGONTSTEKINGEN veroorzaken?
Uit verschillende internationale compliance onderzoeken blijkt dat meer dan 80% van de infecties en andere problemen bij contactlensdragers te wijten is aan slechte hygiëne, verkeerd gebruik van contactlenzen, slecht onderhoud van contactlenzen, verkeerd gebruik van contactlensproducten, de contactlenzen tijdens het slapen dragen, de verkeerde producten gebruiken, en het niet naleven van de draagtermijn en opgelegde regels.

- HOE LANG duurt het om te wennen aan contactlenzen?
Dit varieert van één dag tot een paar weken, afhankelijk van de persoon en het type contactlenzen dat u nodig hebt.
Contactlenzen inzetten 2019 06

- Mag ik mijn contactlenzen inhouden om te SLAPEN.
Zeker niet, doe ALTIJD uw contact lenzen uit om te slapen. Contactlenzen inhouden om te slapen is niet gezond voor je ogen.

- Kan ik HAARLAK gebruiken als ik lenzen draag?
Zorg ervoor dat u uw contactlenzen inzet nadat u haarlak heeft gebruikt. Aërosolen en pompsprays zijn kleverig en kunnen echt nadelig zijn voor uw contactlenzen.

- Kan ik MAKE-UP gebruiken als ik lenzen draag?
Ja, maar om discomfort te minimaliseren of te voorkomen dat uw make-up wordt geruïneerd, raden wij u aan deze eenvoudige richtlijnen te volgen:
Zet uw lenzen in voordat u uw make-up aanbrengt en gebruik, als dat mogelijk is, make-up zonder olie en zonder parfum
Vervang uw make-up regelmatig. Wij raden aan uw mascara en eyeliner om de drie maanden te vervangen en oogschaduw om de zes maanden.
Gebruik waterproof mascara en eyeliner om strepen en vlekken te voorkomen. Vermijd valse wimpers, want deze kunnen irritaties veroorzaken als ze onder uw lenzen terechtkomen.

Kan ik GLITTER rondom mijn ogen gebruiken als ik contactlenzen draag?
Lotions, poeders en gels met stukjes glitter zien er echt fantastisch uit als u ze aanbrengt – maar de kleine, glanzende spikkels kunnen in uw ogen komen, irritatie veroorzaken en problemen met uw contactlenzen geven. Wanneer u bv glittergel toepast, let er dan goed op dat u niet uw ogen aanraakt – en was de glitter meteen van uw handen.

Kan ik DOUCHEN of ZWEMMEN met contactlenzen?
Doe ALTIJD uw contactlenzen uit wanneer u gaat zwemmen of douchen. Doet u dat niet, dan kunt u een ooginfectie oplopen. Een zwembad of de zee zijn omgevingen met veel micro-organismen, zoals bacteriën, daarom is het antwoord 'nee'. Zwemmen met contactlenzen verhoogt het risico op ooginfecties. Gebruik daarom altijd een zwembril, als u toch uw contactlenzen toch wilt dragen tijdens het zwemmen. Een zwembril beschermt u niet alleen tegen het verlies van een lens wanneer u onder water zwemt, maar biedt tevens enige bescherming tegen de omgeving. MAAR de hoofdregel blijft, zwemmen of douchen met contactlenzen, géén goed idee.

HOE LANG kan ik mijn contactlenzen dragen?
Uw contactlensspecialist zal u persoonlijk adviseren hoe lang u elke dag uw lenzen kunt dragen. Op deze vraag is geen eenvoudig antwoord mogelijk. Bij contactlenzen bestaat geen ‘one size fits all’-aanpak. Uw contactlensspecialist zal, samen met u, een draagschema opstellen op basis van uw levensstijl. Als u denkt dat u uw lenzen te lang draagt of als u ze liever wat langer zou dragen, bespreek dit dan met uw contactlensspecialist.

Kan ik contactlenzen bewaren of reinigen met KRAANWATER?
Gebruik NOOIT iets anders dan contactlensvloeistof om uw lenzen schoon te maken. Contactlenzen mogen nooit worden bewaard in kraanwater. Ze mogen ook nooit worden afgespoeld met kraanwater. Kraanwater bevat sporen van micro-organismen die zich aan de lens kunnen hechten en mogelijk infecties veroorzaken. Indien een ooginfectie niet behandeld wordt, kan dit leiden tot een blijvend verlies van het gezichtsvermogen. Gebruik altijd een contactlensvloeistof. Uw lenshouder mag, om dezelfde reden, nooit in contact komen met kraanwater. Gebruik altijd verse contactlensvloeistof om uw lenshouder te reinigen en af te spoelen.

Kan ik de contactlens vloeistof in de lenshouder HERGEBRUIKEN?
U mag uw contactlens vloeistof nooit opnieuw gebruiken. Verwijder alle vloeistof uit de lenshouder, spoel deze daarna uit met verse contactlens vloeistof en laat de lenshouder aan de lucht drogen.

Zijn cosmetische (of gekleurde) lenzen VEILIG?
Als u kleurlenzen wilt om de kleur van uw ogen te veranderen of te versterken, dan moet u uw contactlensspecialist raadplegen. Hij kan de geschikte kleurlenzen bij u aanpassen



Lensonline Zele Overmere Lokeren Hamme Dendermonde Berlare Uitbergen Waasmunster Lensonline contactlenzen

NIEUW
Wij zijn nu dé LENSONLINE.BE contactlensspecialist voor de streek.


MEER INFO

Waarom is regelmatig oogonderzoek zo belangrijk?
Oogonderzoeken gaan niet alleen na of uw ogen correctie nodig hebben en of uw ogen goed samenwerken, maar ze controleren ook de algemene gezondheid van uw ogen. Ook kunnen ze vroege tekenen aan het licht brengen van aandoeningen als glaucoom, hoge bloeddruk en diabetes. Hoe eerder een probleem wordt ontdekt, des te groter is de kans dat de behandeling ervan slaagt.

De vroege detectie en behandeling van oogaandoeningen is vitaal voor personen van alle leeftijden. Voor jonge mensen is goed zicht vitaal voor het leerproces. Oogonderzoek zal eventuele zichtproblemen ontdekken die van invloed zijn op schoolprestaties en activiteiten. Naarmate u ouder wordt, is goed zicht van doorslaggevende betekenis om u te helpen zelfstandig te blijven wonen en minder kans op ongelukken te hebben.
Een regelmatig onderzoek is voor een contactlensdrager nog veel belangrijker.

Waarom als contactlensdrager regelmatig uw ogen laten onderzoeken?
Regelmatig oogonderzoek is belangrijk om te controleren of uw ogen nog gezond zijn en of u nog goed ziet. Goed zicht betekent beter en veiliger werken en leven – in feite betekent het een betere levenskwaliteit. Het betekent dat u kunt genieten van de dingen die u graag doet. Onze contactlensklanten kunnen bij ons altijd GRATIS terecht voor controle van de gezondheid én het zicht.

Hoe vaak is een oogonderzoek nodig?
Afhankelijk van de lenssoort die u draagt, uw voorgeschiedenis én de toestand van u ogen moeten uw ogen minstens 1 maal in de 6 maand tot twee jaar door een contactlensspecialist of oogarts worden gecontroleerd, zélfs als u een perfect zicht heeft. Bij sommige personen moet op advies van de oogarts vaker worden gecontroleerd. Bij twijfel zou een contactlensspecialist u moeten doorsturen naar uw oogarts. Wij adviseren u als contactlensspecialist over het tijdsinterval dat voor u het beste is. Als u lijdt aan troebel zicht of hoofdpijnen, is het nog belangrijker om een oogonderzoek te laten doen.

Wij hebben als contactlensspecialist
meer dan 20 jaar ervaring in het aanpassen van alle soorten contactlenzen voor zowel nieuwe als ervaren contactlensdragers. Op deze en de volgende pagina's geven wij u advies & info over de verschillende soorten contactlenzen, daglenzen, maandlenzen, leeslenzen, torische contactlenzen, dubbelzichtlenzen, de materialen van contactlenzen, tips & advies voor contactlensdragers, manipulatie van contactlenzen, inzetten en uitnemen van contactlenzen, onderhoud van contactlenzen enz … Kortom, alles wat u nodig hebt om op een gezonde en verantwoorde manier tientallen jaren contactlenzen te kunnen dragen.

De BAUSCH & LOMB " ULTRA " contactlenzen.
verkrijgbaar SFERISCH, TORISCH én MULTIFOCAAL

Een vernieuwde contactlens én een technologisch hoogstandje, een totaal NIEUWE contactlens is NU verkrijgbaar,
en u draagt ze bij ons GRATIS op proef.



Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen met MoistureSeal® technology zijn de nieuwste maandlenzen van Bausch+Lomb en voldoen aan de eisen die u aan een moderne contactlens stelt. Deze innovatieve contactlenzen bevatten zelfs na 16 uur nog 95% van het vocht in de lens.1 Dat betekent voor u: lekker lang comfortabel contactlenzen dragen, zelfs na langdurig gebruik van digitale apparaten en/of computer.
Deze lenzen zitten aan het einde van de dag net zo lekker als aan het begin van de dag, bij het inzetten.


Uw contactlenzen kunnen droog aanvoelen door het werken met digitale apparaten.2 Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen zijn de eerste echte nieuwe silicone hydrogel maandlens in de Benelux sinds 2007. Het nieuwe lensmateriaal is voorzien van de innovatieve MoistureSeal® technologie en voorkomt uitdroging van de contactlens. Dit is ideaal wanneer u bijvoorbeeld veel werkt met digitale apparaten.

Wanneer u geconcentreerd kijkt naar het beeldscherm van een computer, smartphone of tablet kunnen uw lenzen uitdrogen omdat u 66% minder knippert dan normaal met uw ogen.3 Als gevolg hiervan kunt u symptomen ervaren als wazig zicht, vertraagde focus, droge en vermoeide ogen.

Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen met MoistureSeal® technologie bieden de oplossing. De innovatieve MoistureSeal® technologie voorkomt het uitdrogen van de lenzen als gevolg van minder knipperen4 en bevatten na 16 uur zelf nog 95% van het vocht.1 Hierdoor ervaart u de gehele dag door ultiem lenscomfort.

90% van de contactlensdragers is het ermee eens dat door het gebruik van Bausch+Lomb ULTRA® contactlenzen met MoistureSeal® technologie hun ogen minder droog aanvoelen na een lange dag werken met digitale apparaten.

KINDEREN EN CONTACTLENZEN

VANAF WELKE LEEFTIJD KUNNEN KINDEREN CONTACTLENZEN BEGINNEN DRAGEN?
Contactlenzen voor kinderen: wat is de de “juiste” leeftijd om contactlenzen te gaan dragen.

Sowieso moet u ONDER DE 16 JAAR zeker EERST bij een oogarts langs gaan met uw kind/tiener om te bekijken of er geen contra-indicaties zijn voor het dragen van contactlenzen.
Contactlenzen dragen en ervoor zorgen op een manier die uw ogen en zicht optimaal houden, vergt meer dan bij het dragen van een bril, het vraagt discipline. Maar wat is de geschikte leeftijd om contactlenzen te gaan dragen? Hier volgen een aantal tips en aandachtspunten die u en uw kinderen door het eerste keer dragen van contactlenzen kunnen loodsen.

Kunnen kinderen contactlenzen dragen?

Ook al is er geen minimale of aanbevolen leeftijd voor het dragen van contactlenzen, het is toch van belang om na te denken over de vraag of contactlenzen een geschikte optie zijn. Deze beslissing heeft minder te maken met de leeftijd van uw kind en meer met de unieke eigenschappen en situatie van uw kind. Hier volgen een aantal tips voor de beoordeling of uw kind er klaar voor is om contactlenzen te gaan dragen.

Beslissen over contactlenzen voor kinderen

Contactlenzen dragen brengt verantwoordelijkheid voor het dragen en verzorgen met zich mee. Hoewel er zelden complicaties optreden (jaarlijks heeft daar slechts 5% van de lenzendragers last van), doen die complicaties zich bijna altijd alleen voor als de contactlenzen niet goed worden gedragen, de verkeerde contactlenzen worden gedragen, de verkeerde producten worden gebruikt of de contactlenzen verkeerd worden behandeld.

Kan uw kind die verantwoordelijkheid aan? Begrijpt hij/zij alle instructies wel? Doet hij regelmatig zijn huishoudelijke taken zonder dat hij eraan herinnerd moet worden? Vergeet ze thuis haar huiswerk? Bedenk of uw kind kan leren hoe het contactlenzen goed inzet of eruit haalt, zelfs als het moe is, de lenzen schoon houdt, ze correct blijft dragen én vooral correct onderhoudt.

Heeft uw kind al contactlenzen nodig? Heeft uw contactlensspecialist of oogarts contactlenzen voorgesteld? Wil uw kind ze zelf zodat het beter presteert bij het sporten? Of wil u het voor hem of haar? Als het puur om cosmetische redenen gaat, praat dan met uw kind over mogelijke onderliggende kwesties of druk van leeftijdsgenoten die ten grondslag kunnen liggen aan zijn of haar wens.

Een aantal voordelen van contactlenzen

Contactlenzen met sterkte kunnen onze levens vaak een stuk makkelijker maken. Hoewel er verantwoordelijk mee moet worden omgesprongen, kunnen ze ook zorgen voor:

  • Meer zicht
  • Betere sportprestaties en ervaring
  • Beter zicht als ze correct zijn voorgeschreven
  • Vergeet niet dat gezonde ogen ook goed zicht betekenen.

Tips en advies voor het gezond en veilig dragen van contactlenzen, levensduur van contactlenzen, draagfrequentie, onderhoud, hygiëne enz.

De levensduur van wegwerplenzen

contactlensspecialist
Steeds meer mensen opteren voor contactlenzen Myopen (bijzienden), hypermetropen (vérzienden), presbyopen (met leesproblemen) of astigmaten, steeds meer mensen opteren voor zachte wegwerplenzen, meestal daglenzen of maandlenzen. Deze zijn groter en bieden meer comfort dan harde contactlenzen en hun levensduur bedraagt één dag tot één maand. Toch gebeurt het nogal vaak dat mensen die gekozen hebben voor wegwerplenzen vergeten of verzuimen ze tijdig te vervangen.
Maar wat gebeurt er wanneer men die lenzen te lang draagt?
Omdat ze niet ontworpen zijn om lange tijd te gebruiken, worden de lenzen breekbaar zodat ze uiteindelijk kunnen gaan scheuren. De stukjes lens kunnen dan terecht komen in de plooi van en/of onder het ooglid. Naast het onaangename gevoel van vreemde voorwerpen in het oog, kunnen die stukjes lens heel snel ontstekingen veroorzaken.
Ook de zuurstofdoorlaatbaarheid van een zachte lens vermindert snel. Een maandlens die 14 dagen (150% van de voorziene levenduur) langer dan een maand wordt gedragen, of een dàglens die 2 dagen wordt gedragen , laten niet genoeg zuurstof meer door, die levensnoodzakelijk is voor een gezonde werking van de cornea (het voorste doorzichtige deel) van uw oog.




'Een goede opvolging en begeleiding van mensen die contactlenzen gebruiken is onontbeerlijk'

De oogartsen leggen één van de redenen van een slecht gebruik van contactlenzen, bij de vrije verkoop van contactlenzen en lenzenvloeistof in supermarkten, drogisterijen of via het internet.
“Steeds meer krijgen we jonge contactlensgebruikers over de vloer met beschadigde ogen als gevolg van onzorgvuldig gebruik van contactlenzen die ze op eigen houtje kochten in een supermarkt of via het internet. Hoewel deze lenzen van goede kwaliteit zijn, krijgt men als klant bij aankoop geen passend advies. Ook de medische controle door een oogarts of begeleiding door een gekwalificeerd opticien ontbreekt. Mensen moeten zich voor een correct gebruik van hun lenzen baseren op de vaak beperkte instructies op de verpakking inzake onderhoud en steriele bewaring. De praktijk leert ons dat dit onvoldoende is.” (website UZ Antwerpen)
bron:
http://www.uza.be
http://www.uza.be/UZA/Nieuws+en+Agenda/Nieuws/20060621.htm
http://www.hbvl.be/Archief/guid/meer-beschadigde-ogen-door-slecht-gebruik-contactlenzen.aspx?artikel=3e7b6be8-6a3b-45e4-9ea2-8d172e91734c
http://www.kimbols.be/artikels/medisch/uza_lenzen2.php


doorsnede_menselijk_oog_3
Draag uw contactlenzen niet 24 uur op 24 Zachte of soepele lenzen draagt u best niet 24 uur op 24. U moet uw lenzen ‘s nachts ALTIJD uit doen, en dit best minstens 2 uur voor u gaat slapen. Het hoornvlies van uw oog heeft de zuurstof nodig die in de lucht aanwezig is. Contactlenzen vormen een scherm tussen het hoornvlies en de lucht. Als het hoornvlies zuurstof tekort komt, zullen de bloedvaten van het bindvlies zich ontwikkelen en het hoornvlies inpalmen, waardoor het alsmaar gevoeliger wordt en er problemen met de ogen kunnen ontstaan.

VIDEO


Kraanwater gebruiken? Zeker niet! Kortom, men kan niet ongestraft spelen met de levensduur en het dragen van corrigerende lenzen. Toch gebeurt het dat, om een of andere reden, de lenzen niet tijdig kunnen vervangen worden. Om in dergelijke gevallen problemen te vermijden, dringen enkele voorzorgsmaatregelen zich op. Het is belangrijk om uitsluitend onderhouds- en bewaringsproducten te gebruiken die speciaal voor lenzen bestemd zijn.
Sommige mensen gebruiken kraanwater, wat zeker geen goed idee is! Kraanwater bevat immers amoeben (acanthamoeba) die, via de lenzen, het hoornvlies kunnen bereiken en ontstekingen kunnen veroorzaken. Daarom moeten contact lenzen altijd behandeld worden met zeer zuivere en droge handen, moeten de lenspotjes altijd goed gereinigd en gedroogd worden, en moeten altijd de aangeraden contactlensvloeistoffen gebruikt worden. 

Bijzondere gevallen Het gebeurt dat lenzen sneller dan verwacht beschadigd worden of verslijten en dat men ze dus vóór de voorziene datum moet vervangen. Dat is het geval bij mensen die een beroep uitoefenen waarbij de ogen vaak in contact komen met stof (metselaars, schrijnwerkers, meubelmakers…).
Mensen van wie de tranen veel eiwitten bevatten, moeten eveneens op hun hoede zijn: eiwitten hebben de neiging om het oppervlak van de lenzen aan te tasten. En dan zijn er nog de lange nagels, die uiteraard ook de lenzen kunnen beschadigen.
Laten we tot slot nog vermelden dat lenzen waarvan de uiterste gebruiksdatum voorbij is, best niet meer gebruikt worden: hun steriliteit is dan immers niet meer gewaarborgd.
propere contactlenzen dragen



Vanaf welke leeftijd kun je contactlenzen dragen? Sowieso gaat u voor contactlenzen onder de 16 jaar best eerst langs bij uw OOGARTS voor controle. Over het algemeen krijgen kinderen rond 11-12 jaar zin om hun bril te ruilen voor lenzen. Meestal gaat het hier om meisjes, jongens komen gewoonlijk iets later met die vraag. De eerste voorwaarde om de stap te zetten is of en in welke mate het kind besef heeft van hygiëne. Het moet bijvoorbeeld de reflex hebben om zijn handen te wassen voor het zijn ogen aanraakt. Daarnaast moet het kind ook voldoende zelfstandig zijn. Het moet concreet in staat zijn om zelf zijn lenzen uit te nemen en in te stoppen, zonder hulp van de ouders. Als er overdag op school problemen zijn, moet het de lenzen kunnen uitnemen en reinigen om dan de bril te kunnen opzetten.
De laatste voorwaarde is dat het zijn bril niet mag wegdoen. 's Avonds na schooltijd moet men zijn lenzen uitdoen en zijn bril opzetten om de ogen wat rust te gunnen. Het kind dus wel al een zekere maturiteit hebben voor het aan lenzen begint.


Zijn wegwerplenzen geschikt? Vanaf een bepaalde leeftijd, en als ze er zelf om vragen, zijn soepele contactlenzen perfect haalbaar voor kinderen. Het gaat dan om maandlenzen of daglenzen. En dat is net wat jongeren willen: iets gemakkelijks en praktisch, waar weinig onderhoud aan is.
De vraag naar lenzen duikt trouwens alsmaar vaker op bij tieners.


TIPS:
Tegenwoordig komen ernstige complicaties met contactlenzen gelukkig zelden voor. Mocht u toch problemen hebben van geïrriteerde ogen, pijn of uw gezichtsscherpte, neem dan direct uw contactlenzen uit en ga direct langs bij uw oogarts of gespecialiseerd contactlensaanpasser.

Het vermijden van mogelijke problemen met herbruikbare contactlenzen:
RGP-contactlens_fitting_2

ALTIJD
- Je handen wassen en afdrogen voordat je de lens aanraakt (een goede persoonlijke hygiëne is van groot belang)
- Reinig de lens zoals het hoort. voordat je de lens desinfecteert, wrijf je en spoel je de lens goed af. Daarmee verwijder je bv Acanthamoeba organismen van het lensoppervlak. Volg daarna de aanwijzingen van de fabrikant op!
- Gebruik ALTIJD de desinfecterende vloeistof nadat je de lenzen hebt gedragen
- Reinig uw lenshouder (lensetui, lenspotje) dagelijks met een desinfecterende vloeistof en laat het daarna opdrogen, én ververs de vloeistof dagelijks, OOK ALS JE DE LENZEN NIET ELKE DAG DRAAGT.
- Vervang regelmatig de lenshouder. Elke twee maanden is ideaal, bij sommige contactlensvloeistoffen moet dit maandelijks. bv bij Peroxyde-systemen (ao-sept, easy-sept ....)
- Breng minstens jaarlijks een bezoek aan uw oogarts en/of contactlensspecialist voor controle.

NOOIT
doorsnede_menselijk_oog_4
- Uw lenshouder reinigen met kraanwater
- Uw lens reinigen met kraanwater of speeksel
Zelfgemaakte zoutoplossing gebruiken
- Onderhoudsproducten hergebruiken of gebruiken als de houdbaarheidsdatum is overschreden
- Onderhoudsproducten mengen
- Lenzen van iemand anders dragen
- De lenzen inhouden tijdens de nachtrust (tenzij de contactlensaanpasser of oogarts je dat geadviseerd heeft)
- Contactlenzen dragen die de aangegeven houdbaarheidsdatum overschrijden
Je contactlenzen inhouden in het vliegtuig


Dus:
1 : Was grondig uw handen! Uw handen vergaren gedurende de dag heel veel bacteriën. Zorg dat deze niet op uw contactlenzen komen. Vergeet je vingertoppen en nagels niet!
2 : Desinfecteer je lenzen op een correcte manier. Er zijn verschillende vloeistoffen die op verschillende manieren dienen gebruikt te worden. Gebruik altijd het product dat door uw contactlensspecialist werd geadviseerd en verander niet zomaar van product. Als je wilt dat je vloeistof goed werkt, gebruik ze dan op een correcte manier en lees de bijsluiter.
3 : Vervang dagelijks je contactlensvloeistof, ook als je de lenzen niet elke dag draagt! Na een dag in de houder is de vloeistof niet meer steriel! Er zijn ontzettend veel bacteriën in bv de badkamer. Daarom is het ook belangrijk om telkens de fles goed af te sluiten .
contactlensspecialist_bis
4 : Vervang na maximum 2 maanden uw contactlenshouder, sommige lenshouders moeten zelfs maandelijks vervangen worden. Uw contactlenshouder kan een broeihaard voor bacteriën zijn ! Bacteriën zie je niet maar ze nestelen zich maar al te graag in de randen van de draaidop van de houder.
5 : Respecteer de draagtijd van uw contactlenzen! Verschillende contactlenzen hebben verschillende draagtijden. Na de vooropgestelde termijn kan een lens er nog goed uitzien maar elke lens wordt gefabriceerd met een bepaalde levensduur voor ogen. In het belang van uw ogen is het best deze te respecteren. Vervang uw maandlenzen elke maand, uw daglenzen elke dag.
6 : Volg de raad van uw contactlensspecialist en ga jaarlijks op controle. Uw contactlensspecialist zal u steeds adviseren de juiste kwaliteitsvolle contactlenzen te kopen, verander niet zomer van soort contactlens zonder afdoende voorafgaand advies.





richtlijnen UZ Gent, advies voor nieuwe en ervaren contactlenssdragers.

Contactlenzen
U gaat om medische, esthetische of praktische redenen contactlenzen dragen. Contactlenzen zijn, naast een bril, een goed hulpmiddel om het zicht te verbeteren.
Contactlenzen worden rechtstreeks op het oog geplaatst. Dat brengt een risico op ooginfecties met zich mee. Onderstaande tips helpen u om het risico op problemen te beperken.

Hygiëne
Goede hygiëne is heel belangrijk als u contactlenzen draagt. Als u nonchalant omgaat met contactlenzen, onderhoudsvloeistoffen of lenshouders zal u vroeg of laat problemen krijgen.

+ Was altijd uw handen met zeep en spoel en droog ze goed af voor u de contactlenzen aanraakt.
+ Onderhoud de contactlenzen dagelijks:
  • Reinig de contactlenzen ALTIJD met onderhoudsvloeistof en NOOIT met leidingwater of mineraalwater.
  • Spoel de lenzen NOOIT met water en bewaar ze ook niet in water.
+ Gebruik altijd onderhoudsvloeistoffen van goede kwaliteit die aangepast zijn aan het type lenzen (bv. zachte, zuurstofdoorlatende, sclerale lenzen...).
  • Lees altijd eerst de bijsluiter zodat u de onderhoudsvloeistof correct kan gebruiken.
  • Hergebruik de onderhoudsvloeistof nooit.
  • Sluit de fles altijd goed af na gebruik.
  • Bewaar de producten onder goede omstandigheden.
  • Giet nooit producten over in een andere flacon.
  • Controleer de vervaldatum van de producten.

+ Lenshouders zijn een belangrijke bron van infecties. Reinig ze daarom dagelijks.
  • Reinig de lenshouders altijd met onderhoudsvloeistof, NOOIT met water
  • Laat de lenshouder open aan de lucht drogen
  • Berg de lenshouder op een correcte manier op
  • Vervang de lenshouder na een drietal maanden

Oogproblemen
Laat de contactlenzen altijd uit als u oogproblemen hebt en raadpleeg een oogarts. Als u niet reageert kan uw hoornvlies beschadigd raken met ernstig zichtverlies tot gevolg.
  • + Negeer nooit alarmsignalen: o Irritatie, roodheid
  • Lichtgevoeligheid
  • Overmatig tranen
  • Ettervorming
  • Pijn
  • Verminderd zicht

+ Breng de gedragen lenzen, lenshouder en onderhoudsvloeistof altijd mee naar de raadpleging bij uw oogarts. Gooi niets weg. Dat is belangrijk voor het onderzoek naar besmetting door bacteriën, schimmels, acanthamoeba...).

Algemene tips
+ Zwem, baad of douche nooit met de lenzen in. Water is immers vaak verontreinigd met schadelijke micro-organismen.
+ Respecteer de draagtijd van zachte lenzen (dag-, week- en maandlenzen).
+ Slaap niet met de lenzen in.
  • Breng de lenzen ’s morgens pas 30 minuten na het ontwaken in.
  • Laat de lenzen ’s avonds zeker één uur voor het slapengaan uit.
  • Bewaar altijd een aangepaste reservebril. Die kan u gebruiken als u de lenzen niet in hebt, bij problemen of bij
  • verlies van een contactlens.


+ Bij sommige sporten raden we af om contactlenzen te dragen:
  • Watersporten (omwille van het contact met water). Ook niet met een zwembril over de lenzen.
  • Bij paardrijden, gevechtsporten en ruwe balsporten is het moeilijk om harde contactlenzen te dragen omwille van het stof en het gevaar voor verlies.

  • + Let op als u make-up aanbrengt:
  • Bij zachte contactlenzen: breng eerst de lenzen in en breng daarna de make-up aan.
  • Bij harde contactlenzen: breng eerst de make-up aan en breng dan de lenzen in.
  • Ontschmink uw ogen altijd na het verwijden van de lenzen.
  • Let op met crèmes en lotions.

  • + Als u net start met contactlenzen bouwt u de draagtijd best geleidelijk op.
  • Bij zachte contactlenzen: start met vier uur de eerste dag. Draag de lenzen daarna elke dag twee uur langer (zes uur op dag twee, acht uur op dag drie...).
  • Bij harde contactlenzen: start met één uur de eerste dag. Draag de lenzen daarna elke dag 30 minuten langer (1u30 op dag twee, 2 uur op dag drie, 2u30 op dag vier...). Raadpleeg jaarlijks de oogarts voor oog- en contactlenzencontrole.


Contactlenzenteam UZ Gent



Artikelen onlangs verschenen in de pers: UZ en UZA oogartsen vragen aandacht voor beter lenshygiene.pdf





Arts waarschuwt voor problemen met internet- en supermarktlenzen: specialist van het UZ Leuven raadt het gebruik van supermarktlenzen af: “VEEL PROBLEMEN MET SUPERMARKT- EN INTERNETLENZEN” (verschenen in Het Laatste Nieuws, oktober 2010)

Het laatste Nieuws_contactlenzen_aHet laatste Nieuws_contactlenzen_b


Onlangs verschenen in de pers.

LENSDRAGERS VERZORGEN LENZEN ONVOLDOENDE.
bron: Redactioneel/Medical News Today.
door: Carlijn de Groot.

De meeste mensen die lenzen dragen denken dat ze goed voor de lenzen zorgen en keurig de richtlijnen volgen. In werkelijkheid blijkt slechts een kleine hoeveelheid daadwerkelijk de nodige verzorging toe te passen.
Dat schrijven onderzoekers van de University of Texas in Optometry and Vision Science, het officiële tijdschrift van de Amerikaanse vereniging voor optometrie. Een slechte verzorging van de lenzen kan leiden tot verschillende complicaties.
Kennis.
Meer dan 80 procent van de onderzoeksdeelnemers gaf aan de lenzen volgens de richtlijnen te onderhouden. Het onderzoeksteam keek naar de kennis over ogen, contactlenzen, verzorging, mogelijke complicaties en risicofactoren bij bijna 450 lensdragers. Ongeveer de helft van de deelnemers stond onder controle bij het oogcentrum van de universiteit, de andere helft bij een opticien.

Complicatie.
Hoewel er een klein verschil was in het onderhoudsgedrag van de twee verschillende groepen, was er op het gebied van kennis en houding wel een groot verschil. Slechts de helft van de opticienklanten kon een complicatie (zoals infecties) van contactlenzen noemen. Bij de lensdragers in het universitaire oogcentrum was dit 91 procent.
Onderhoud.
De meeste deelnemers waren wel in staat om een van de risicofactoren voor een complicatie te noemen. De belangrijkste risicofactoren zijn het niet goed vervangen van de lenzenvloeistof, de lenzen blootstellen aan kraanwater (bijvoorbeeld tijdens het douchen) en slechte hygiëne.
"Hoewel 85 procent van de deelnemers volgens zichzelf de lenzen goed verzorgde, voerde zij gemiddeld slechts de helft van de onderhoudsstappen uit.", vertelt onderzoeker Danielle Robertson. "Slechts één lensdrager deed precies wat hij moest doen."




Sluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hier



TEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.



CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07




OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
DINSDAG: op afspraak
WOENSDAG:
op afspraak
DONDERDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak




Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

Youtube











ONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause