Oorsuizing of tinnitus: oplossingen en oorzaken
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's pagina met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti
Iedereen heeft wel eens last van tinnitus of ‘fluitende oren’, maar voor sommige mensen is het een constante bron van ergernis. Hoeveel last u ook heeft, het is bij tinnitus bijna altijd mogelijk om enige verlichting te brengen, bv met een hoortoestel met ruisgenerator en/of het Lapperre TRT-programma.
WAT IS TINNITUS?

Tinnitus of fantoomgeluid, soms ook oorsuizen genoemd, is een medische term voor een symptoom waarbij u een geluid ‘hoort’ dat niet aanwezig is in de omgeving rondom, maar dat zijn oorsprong vindt in het lichaam zelf.

Tinnitus kan verschillende vormen aannemen: ruisen, fluiten, rinkelen, suizen of een ‘tuut’ in de oren bijvoorbeeld. Daarnaast kan het geluid hoog- of laagtonig zijn, hard of zacht… Het kan gaan om pulsatiele tinnitus – een pulserende tinnitus die kloppend aanvoelt, als een hartslag – of de tinnitus kan continu zijn. Belangrijk om weten is dat tinnitus geen ziekte is, maar wel een symptoom.


Komt tinnitus vaak voor?
Tinnitus-symptomen

Tinnitus is een veelvoorkomend probleem: ongeveer 10 tot 15 procent van de bevolking heeft er last van. Tinnitus komt procentueel meer voor met de leeftijd. Eén op vijf 55- tot 65-jarigen ervaart tinnitus-symptomen.


Tinnitus en gehoorverlies
De precieze oorzaak van tinnitus is nog niet achterhaald. Wel is tinnitus een duidelijk neveneffect van gehoorsschade of veranderingen in het auditief systeem. Acht op tien tinnitus-patiënten heeft echter ook een gehoorverlies. In sommige gevallen is dit hoorverlies echter zo licht, dat de persoon er geen weet van heeft.
Er wordt algemeen aangenomen dat minder horen door gehoorschade, leidt tot een verhoogde activiteit in het auditief systeem. De hersenen versterken het geluid in een poging om het hoorverlies te compenseren. Het resultaat is een geluid, tinnitus genaamd, dat enkel door de persoon zelf wordt waargenomen.
Een specifieke oorzaak voor tinnitus is er niet. Toch kan er in veel gevallen een link worden gelegd met gebeurtenissen of omstandigheden die niet- hoorgerelateerd zijn. Zo worden sommige patiënten zich pas bewust van tinnitus na een ziekte of een stressvolle periode. Bij anderen varieert de tinnitus naargelang hun eetgewoonten. Alcohol, nicotine of cafeïne kunnen tinnitus erger maken. Ook sommige geneesmiddelen kunnen tinnitus veroorzaken of beïnvloeden.


Gewoonlijk wordt een onderscheid gemaakt tussen 4 soorten tinnitus:

tinnitus en oorsuizen door lawaai
Normale tinnitus
Ook normaalhorenden ervaren soms tinnitus, vaak in de vorm van een zuivere toon. Dit is een spontane activiteit in het auditief systeem. Gedurende enkele seconden geven neuronen spontaan en gelijktijdig een geluidsprikkel door. Bij normaalhorenden wordt deze ‘normale tinnitus’ overstemd door omgevingsgeluid. Bij slechthorenden is er echter minder input van externe geluiden. De tinnitus wordt daardoor sneller opgemerkt.


Disco-tinnitus
Bij extreem lawaai wordt een lange tijd een groot aantal neuronen tegelijk sterk gestimuleerd. Bij de overgang van een lawaaiige naar een stille omgeving, horen we een tijd lang een fluittoon of geruis. Men spreekt van acute tinnitus. Meestal verdwijnt de toon na een nachtje slapen, maar bij regelmatige blootstelling aan lawaai kan de tijdelijke tinnitus echter blijven worden.


Tinnitus door een letsel in het auditief systeem
Tinnitus door lawaaislechthorendheid en ouderdomsslechthorendheid komt het meest voor. Een uitgebreide diagnose, zowel medisch als audiologisch, is daarom belangrijk. Bij hoorverlies kan een hoortoestel in de meeste gevallen de tinnitusklachten verminderen.


Somatische tinnitus
De oorsprong van tinnitus is niet altijd in het oor zelf te zoeken. Bij somatische tinnitus wordt het suizen veroorzaakt door het sensorische systeem in het lichaam. Zo kunnen een nekblessure, een afwijking aan de bloedsomloop of verhoogde spierspanning in de buurt van het hoofd zorgen voor een abnormale geluidswaarneming.

BEHANDELINGEN EN OPLOSSINGEN VOOR TINNITUS

Leven met tinnitus

De Lapperre audicien kan samen met u een persoonlijk ‘
tinnitus managementplan’ opstellen, volledig op maat van uw gehoor, tinnitus en levensstijl.
Dit managementplan helpt u uw tinnitus beter te begrijpen en leert u ermee om te gaan, in combinatie met toestellen die uw tinnitus beter onder controle houden. Het uiteindelijke doel is opnieuw van het leven te leren genieten, zonder daarbij te worden gehinderd door tinnitus.
responsive image

Het idee achter tinnitus management
De bedoeling van tinnitus management is uw aandacht af te leiden van uw tinnitus om zo verlichting te bieden. Dat kan bijvoorbeeld door u te omringen met bijkomende geluiden zodat de tinnitus minder opvalt. Hierdoor leert u beetje bij beetje wennen aan uw tinnitus. Vergelijk het met een straatlamp: ’s nachts, wanneer er weinig omgevingslicht is, schijnt de lamp veel opvallender dan op klaarlichte dag.

Stilte vermijden
Voor een tinnituspatiënt is absolute stilte de grote vijand. De waarneming van andere omgevingsgeluiden verkleint immers het contrast met de tinnitus, waardoor die minder luid wordt en op termijn sneller uit het bewustzijn verdwijnt.

Bewustzijn veranderen
Als u er ook in slaagt om de negatieve betekenis die u aan tinnitus koppelt, te veranderen, dan kunt u deze geluidsprikkel beter plaatsen. Hierdoor herkennen de subcorticale filters de prikkel als een neutraal geluid, zoals bijvoorbeeld een slikgeluid. We slikken ontelbare keren per dag, zonder dat we ons bewust zijn van het geluid. Als u nu slikt én bewust luistert, hoort u hoe luid dat klinkt. Ook tinnitus kan dit stadium bereiken, waarin u het geruis pas hoort als u er echt aandacht aan schenkt.

Ontspanning
Ontspanning, hobby’s, muziek of sport kunnen bovenstaand effect versterken, want helpen uw aandacht te verleggen. U kunt ook proberen om zich bewust te richten op geluiden uit uw omgeving, zoals een fontein of vogelgefluit. Uw gemoedstoestand kan invloed hebben op de symptomen van tinnitus. Zo kunnen negatieve gevoelens zoals angst en stress tinnitus nog verergeren. Hoofdpijn en tinnitus gaan dan soms met elkaar gepaard.Lukt het u niet om op deze manier uw oorsuizen en andere tinnitusklachten te verminderen, dan kan de Lapperre audicien u misschien wel helpen. De audicien heeft ervaring met tinnitus en is hiervoor opgeleid. Aan de hand van het Lapperre Tinnitus Management Plan helpt hij of zij u om uw tinnitus onder controle te krijgen.Het Lapperre Tinnitus Management Plan
responsive image


Het Lapperre Tinnitus Management Plan werd ontwikkeld om ervoor te zorgen dat tinnitus uw dagelijks leven niet meer beheerst. Dit kan bijvoorbeeld via geluidsverrijking, waardoor de tinnitus minder waarneembaar wordt voor het bewustzijn. Het Lapperre Tinnitus Management Plan telt 3 stappen:

Stap 1: HOORTOESTELLEN
De eerste stap is een proef met hoortoestellen. In 80 % van de tinnitusgevallen is er ook sprake van een gehoorsdaling. In 60 % van de gevallen zal een klassieke aanpassing met hoortoestellen voor de nodige verbetering van de tinnitusklachten zorgen.

Stap 2: Hoortoestel met RUISGENERATOR en de Lapperre Tinnitus Balance App
Als een hoortoestel een onvoldoende of te beperkt resultaat oplevert, is de ruisgenerator en de Lapperre Tinnitus Balance App een bijkomend alternatief. De ruisgenerator zorgt voor een constante geluidsverrijking, wat vooral bij héél stille geluidssituaties cruciaal is.

Via de Tinnitus Balance App op uw smartphone of tablet kunt u een eigen bibliotheek van aangename en rustgevende geluiden – denk aan knetterend haardvuur of het geluid van een fontein - aanleggen en indelen en zo ontspanning brengen.

Stap 3: het Lapperre TRT-team
Met aanhoudende tinnitusklachten kunt u terecht bij ons team van tinnitus-experten. Sinds meer dan 10 jaar leggen zij zich toe op de Tinnitus Retraining Therapy (TRT), gebaseerd op het neurofysiologisch model van Prof. Jastreboff. Het TRT-team zorgt voor nog meer inzicht in uw persoonlijke tinnitusproblematiek en begeleiding op maat.Hoortoestellen
Er zijn verschillende toestellen die kunnen helpen bij de behandeling van tinnitus:

HOORTOESTELLEN
Discrete, moderne apparaten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze verlichting bieden bij tinnitus

‘MASKERS’
Kleine toestellen die een geluid genereren dat tinnitus ‘maskeert’ of voor afleiding zorgt

COMBINATIETOESTELLEN
Hoortoestellen uitgerust met een ruisgenerator of ‘maskeerfunctie’

TINNITUS APPS
Smartphone-applicaties met nuttige achtergrondgeluiden en/of de mo- gelijkheid om uw eigen geluiden- en muziekbibliotheek op te bouwen


Het Lapperre Tinnitus Balance-portfolio

Dit is een pakket hulpmiddelen die het Lapperre tinnitus managementplan ondersteunen. Onze specialisten weten dat elke persoon zijn tinnitus anders ervaart. Het portfolio is daarom aanpasbaar aan ieders hoorsituatie, tinnitus en levensstijl.

HOORTOESTELLEN
In het brede gamma hoortoestellen specifiek ontwikkeld voor tinnitus management is er voor iedereen een goede oplossing te vinden.

TINNITUS BALANCE RUISGENERATOR
Een supplementaire functie in het hoortoestel die via bijkomend gegenereerd geluid voor extra afleiding zorgt.

TINNITUS BALANCE APP
Een smartphone app waarmee u een eigen bibliotheek van nuttige achtergrondgeluiden en/of muziek kunt aanleggen. U kunt zelf geluiden uploaden, categoriseren en rechtstreeks streamen naar uw hoortoestel.
De app is te vinden in de App Store en op Google Play (zoek naar Tinnitus Balance).responsive image

Lorem ipsum dolor sit amet, sapien platea morbi dolor lacus nunc, nunc ullamcorper. Felis aliquet egestas vitae, nibh ante quis quis dolor sed mauris. Erat lectus sem ut lobortis, adipiscing ligula eleifend, sodales fringilla mattis dui nullam. Ac massa aliquet.
Lapperre - HOORCENTRUM - Zele
  • de modernste en kleinste HOORAPPARATEN
    Traplift-hoorcentrum-Vanderlinden-Zele-2
  • gratis HOORTEST
  • draag uw hoorapparaten GRATIS OP PROEF
  • DISCRETE AANPASRUIMTE voor hoorapparaten en hoortesten met de modernste apparatuur
  • Ook voor zwemdoppen op maat , anti-lawaaidoppen op maat, geluidsdoppen op maat enz kan u natuurlijk in ons hoorcentrum terecht.
  • accessoires voor SLECHTHORENDEN
  • Keuze uit verschillende type's hoorapparaten in verschillende prijscategoriën, van RIZIV- tarief (ziekenbond apparaat) tot de meest gesofisticeerde PCA & iPCA hoor- of versta- toestellen met bv Bluetooth.

NIEUW: wij plaatsten onlangs een TRAPLIFT naar ons hoorcentrum voor UW comfort

OPENINGSUREN - HOORCENTRUM ZELE bij Optiek Van der Linden:
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak


Hoortesten, aanpassing én controle van hoorapparaten, anti lawaaidoppen en zwemdoppen op maat gebeuren door een gediplomeerd Lapperre audicien.
Bel nú voor een AFSPRAAK: 052/44 46 07


Sluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause