Wat is Leeftijdsverziendheid of Presbyopie? oorzaken, gevolgen, oplossingen
- Bekijk zeker ook eens onze ACTIE's pagina met KORTINGEN TOT 50% op een selectie zonnebrillen in voorraad, glazen, zonneglazen op sterkte enz…
-
PUBLIBON & andere actie's niet geldig op sportbrillen, Evil eye en Serengeti

Menu oogafwijkingenWAT VEROORZAAKT WAZIG NABIJZICHT BOVEN DE 40 JAAR?

Twijfelt u over uw ZICHT?
Snel
VERMOEIDE OGEN of Hoofdpijn? Bij ons kan u dagelijks terecht voor een professionele OOGMETING en dit ZONDER AFSPRAAK!

Meer info
HIER!

zichtmeting_oogonderzoek_oogtest_optiek_Philip van der linden_Zele-ophtalmoscoop
Wat is Leeftijdsverziendheid, ouderdoms-verziendheid of Presbyopie?

Flexibiliteit en leeftijd
presbyopie vérziendheid leesproblemen3

Als we geboren worden is onze ooglens zeer flexibel. Een kind kan beelden vlak voor het oog haarscherp zien. Naarmate we ouder worden verminderd deze flexibiliteit echter snel. Het wordt moeilijk om het oog zodanig in te stellen dat we voorwerpen van dichtbij scherp zien. Dit merken we pas als we moeite krijgen met lezen. Meestal is dat vanaf het 40ste tot 45ste levensjaar. Met name als we vermoeid zijn, moet de lens zich erg inspannen. Mensen klagen over ‘te korte armen’ bij het lezen. Het boek wordt op steeds grotere afstand gehouden. Dit moeizame lezen gaat meestal gepaard met vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.

Andere symptomen
Ook het gebruik van een sterke lichtbron duidt op leeftijdsverziendheid. Bij veel licht werkt de kleiner wordende pupil als een kleiner wordend diafragma. Dit leidt net zoals in een fotocamera tot extra dieptescherpte. De vermindering van het accommodatievermogen gebeurt onafhankelijk van eventuele al bestaande oogafwijkingen. Het kan dus tegelijk voorkomen met bijvoorbeeld bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.

presbyopie_leesbril

Leesbril
De oplossing voor dit ongemak is een leesbril. Althans, voor mensen die voorheen nog niet brildragend waren. Voor wie al een bril droeg met plus of min glazen, biedt een bril met progressieve of multifocale glazen uitkomst. In de leesbril of gecombineerde bril wordt een extra positieve sterkte aan de benodigde vertecorrectie van dat oog toegevoegd. De sterkte is uiteraard afhankelijk van de leesafstand en de leeftijd.

presbyopie vérziendheid leesproblemen1
Wat is de oorzaak van presbyopie ?
Na de puberteit groeien de ogen niet meer. De ooglens blijft echter doorgroeien en de hoeveelheid cellen in de lens neemt toe. Hierdoor verliest de ooglens op den duur de nodige elasticiteit. Scherpstellen op korte afstand wordt moeilijker. Wanneer dit gebeurt verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen treedt presbyopie na het veertigste levensjaar op.

Wat is presbyopie?
Presbyopie is de wetenschappelijke naam voor leeftijdsverziendheid, een veel voorkomend kijkprobleem bij mensen die de veertig zijn gepasseerd. In de volksmond wordt dit ook wel het probleem van de “te korte armen” genoemd.

Hoe herken je presbyopie?
Het meest opvallende symptoom is de manier waarop een presbyoop een boek of een krant leest. Om de letters weer scherp te krijgen worden de armen uitgestrekt. Ook wazig zien op leesafstand, hoofdpijn en vermoeide ogen duiden op deze oogafwijking.

Kan presbyopie worden voorkomen?
Helaas niet. Presbyopie is een natuurlijk gevolg van het ouder worden.

presbyopie vérziendheid2
Hoe wordt presbyopie vastgesteld?
Tijdens een oogmeting wordt getest of u goed en scherp dichtbij kunt zien. De afwijking van beide ogen wordt nauwkeurig gemeten, omdat de ogen nogal eens verschillend zijn.

presbyopie vérziendheid1
Hoe wordt presbyopie gecorrigeerd?
Presbyopie kan op verschillende manieren worden gecorrigeerd. Omdat deze afwijking vaak voorkomt in combinatie met andere veel voorkomende oogafwijkingen zoals myopie, hypermetropie of astigmatisme. Tijdens de oogmeting stellen wij exact vast welke correctie u nodig heeft om weer scherp en comfortabel te kunnen zien. Wij stellen dan ook vragen over uw gezondheid, uw werkomstandigheden en uw hobby’s. Op basis van deze aanvullende informatie adviseren wij u welke kijkoplossing het beste bij u past: een leesbril, een bril met bifocale of progressieve glazen, of contactlenzen die u dan afwisselt met uw bril.

Waarom moeten uw ogen rond uw veertigste regelmatig worden gecontroleerd?
Het minder flexibel worden van de ooglens is een continu proces. Daarom is het verstandig om regelmatig uw ogen te laten controleren.

presbyopie vérziendheid leesproblemen2

Weetjes over presbyopie

Als u 40 jaar of ouder bent en steeds moeilijker kleine lettertypen kunt lezen, hebt u wellicht de veel voorkomende oogafwijking presbyopie. Presbyopie is de vermindering van het accommodatievermogen van het oog. De afwijking is een natuurlijk leeftijdsgebonden verschijnsel. Naarmate u ouder wordt, worden de lenzen in uw ogen dikker en verliezen hun elasticiteit. De spieren rondom de lenzen hebben moeite om het oog scherp te stellen. Door deze veranderingen neemt uw accommodatievermogen af, vooral bij objecten dichtbij. Als u de afstand groter maakt tussen het object en uw ogen, ziet u het object weer scherp (u houdt bijvoorbeeld een boek of mobiele telefoon verder van uw gezicht af). Daarom wordt presbyopie soms ook wel het ‘lange arm-syndroom’ genoemd.

Hoe weet ik of ik presbyopie heb?

Het belangrijkste symptoom van presbyopie is wazig zicht, vooral bij werkzaamheden dichtbij of bij het scherpstellen op objecten dichtbij. Het wazige zicht verergert bij schermerlicht en vermoeidheid. Misschien hebt u gemerkt dat u leesmateriaal verder weg houdt tijdens het lezen. Presbyopie kan ook hoofdpijn en/of vermoeide ogen veroorzaken. Presbyopie wordt vaak vastgesteld met een uitgebreid oogonderzoek.

Zal mijn zicht achteruit blijven gaan?

Wanneer u de 40 voorbij bent, neemt uw zicht dichtbij geleidelijk aan af door presbyopie. Presbyopie is progressief. De sterkte van uw contactlenzen of bril zal dus veranderen tot u ongeveer begin 60 bent. Rond deze leeftijd verslechtert uw zicht niet meer. Rond deze leeftijd verslechtert uw zicht niet meer door toename van presbyopie.
Hoe wordt presbyopie behandeld?

about_presbyopia


Presbyopie kan worden gecorrigeerd met multifocale contactlenzen of brilglazen. Multifocale contactlenzen laten het licht van alle afstanden achter op het oog vallen, waardoor het helderst mogelijke beeld ontstaat. Het unieke systeem maakt gebruik van twee verschillende, maar elkaar aanvullende, lenzen die samenwerken voor een scherp beeld dichtbij, op armlengte of veraf.

Wat moet ik doen als ik symptomen van presbyopie ervaar?

Presbyopie treft ons allemaal wanneer we begin 40 zijn. Als u symptomen ervaart, kunt u een afspraak maken met uw oogzorgspecialist. Hij/zij kan u advies geven over de mogelijkheden die bij uw levensstijl passen. Meestal is een ‘leesbril’ de oplossing, maar die past misschien niet goed bij uw wensen. Er zijn gelukkig ook ander oplossingen zoals een multifocale bril, of multifocale contactlenzenSluit

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën om de functionaliteit te bevorderen en informatie te verzamelen. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. meer info over onze privacy en technologiën vindt u hierTEVREDEN?
U bent zó tevreden over onze service en advies dat u het graag aan anderen laat weten? Dan doet u ons een enorm plezier door een review of recensie achter te laten op GOOGLE+ of FACEBOOK.CONTACT
MAIL: ObscureMyEmail5 (vergeet niet het ONDERWERP van uw mail te vermelden zodat uw mail sneller bij de juiste personen terecht komt)
Markt 60 - 9240 Zele - België - TEL: 052 44 46 07
OPENINGSUREN - OPTIEK
DINSDAG tot VRIJDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 18:00u
ZATERDAG: 09:00 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00u

gesloten op zondag, maandag & feestdagen


OPENINGSUREN - HOORCENTRUM Lapperre
WOENSDAG: op afspraak
VRIJDAG:
op afspraak
ZATERDAG:
op afspraak
Volg ons op
FACEBOOK en op INSTAGRAM !

Er valt héél wat te ontdekken ….

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

YoutubeONZE MEEST BEZOCHTE PAGINA'S
Slider play pause